français | nederlands

Creations

Voorbij

 • Tsjehiler! Een boek vol eigentijdse Brusselse woorden!

  vrijdag 19 oktober 2012 | 19:00 | Passaporta, Dansaertstraat 46, 1000 Brussels

  BOEKVOORSTELLING 'Woorden uit de Berenkuil’
  Voorleesmarathon door bewoners
  performance van Milady Renoir
  improvisaties van slammer Maky
  & cava! Oh oui, Oh oui!

  Je kan je plaats reserveren tot 17-10 via clementine@constantvzw.org. Je kan ook een plaats bestellen in de bus die om 18.15u bij RenovaS vertrekt, Verboekhovenplein.
  Woorden uit de Berenkuil is een publicatie van Constant, voorgesteld in samenwerking met Entrez Lire, de Vlaamse GemeenschapsCommissie, de Gemeente Schaarbeek, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 1030 Cultuur. In het kader van het Wijkcontract Navez-Portaels.

 • Afspraak aan de Cage-aux-ours

  woensdag 03 oktober 2012zondag 02 december 2012 | 10:30 – 18:00 | CIVA, Kluisstraat 55 1050 Brussel

  De ploeg van het wijkcontract Navez-Portaels heeft het genoegen u uit te nodigen voor haar tentoonstelling “Afspraak aan de Cage-aux-ours” die zal te zien zijn in het CIVA van 3 oktober tot 2 december 2012, Kluisstraat 55 1050 Brussel.

  Deze zal u het boeiend avontuur laten ontdekken van een programma voor stadshernieuwing dat gedurende 4 jaar, een massa plaatselijke actoren – bewoners, bestuurders, handelaars, architecten, verenigingen, arbeidersverenigingen, scholieren, …., op de been heeft gebracht om aan hun wijk een ander gezicht te geven, multicultureel, open naar de wereld en de verandering.

  Wij hopen u te mogen verwelkomen op de vernissage van deze tentoonstelling die zal plaats vinden op 2 oktober vanaf 18u30. Gelieve mij per kerende pôst uw aanwezigheid te willen bevestigen.

  Ecoutez le montage sonore réalisé pour l’occasion par Jonathan Poliart et Clémentine Delahaut: http://sound.constantvzw.org/Radio-Berenkuil_La-Cage/montage_civa/civamontageson2012hifi.mp3

 • Schreeuw op de Berenkuil

  zaterdag 12 mei 2012 | 17:00 – 18:00 | Eugène Verboekhovenplein, 1030 Schaarbeek

  De « schreeuw » op de Berenkuil maarkeert de terugkeer van kunstenares Delphine Auby in het hart van Schaarbeek. Sinds een aantal jaren, « schreeuwt » de actrice in verschillende wijken van Brussel in het kader van het project Schrijf, Ik Schreeuw. Haar instrumenten zijn een megafoon, een klein 'nomadisch’ tafeltje, en een paar brievenbussen die 10 dagen eerder worden geplaatst op «precaire » plaatsen in de wijk zoals « de Berenkuil » en het Paviljoenplein. Met deze middelen, schrijft ze in het openbaar samen met de bewoners wat zij willen uiten via haar 'schreeuw’. Deze keer wordt de « schreeuwster » geholpen door de studenten van het Technisch Instituut Kardinaal Mercier die zullen deelnemen aan het bouwen van de brievenbussen, het creëren van posters en slogans en die natuurlijk ook hun eigen woorden zullen toevoegen aan de performance.

  De Schreeuw in beelden: http://gallery3.constantvzw.org/index.php/Langue-Schaerbeekoise-schreeuw-van-de-berenkuil

 • De Palaverboom

  zondag 22 april 2012 | 10:00 – 17:00 | Volkstuinen Infrabel

  In het kader van de geluidswandeling voor Erfgoeddag Vlaanderen, eindigden de bezoekers hun tocht in de moestuinen die verborgen liggen tussen de spoorwegen onder de brug van de Navezstraat. In het gras, tussen de bloeiende kerselaar en de bessenstruiken, kon je luisteren naar de stemmen van buurtbewoners, met evenveel verschillende accenten als er verhalen zijn.

  De Palaverboom is een installatie van Clémentine Delahaut met de hulp van Guillaume Bernier voor de constructie van de autonome versterker.

 • Creaties van Milady Renoir & Daniel Martin-Borret

  dinsdag 31 januari 2012

  [NL volgt!] Une belle collaboration entre une auteure – Milady Renoir – et un artiste sonore – Daniel Martin-Borret – à partir des mots récoltés.
  Milady a écrit les textes inspirés du dictionnaire de La langue schaerbeekoise, Daniel les a mis en ondes.
  Cette collaboration a fait l’objet d’une émission “Radio La Cage#14: La langue…oiseau”.
  http://sound.constantvzw.org/Radio-Berenkuil_La-Cage/emissions_radio/lacage120202_milady_daniel.mp3

  A découvrir!

  En savoir plus sur l’auteur sonore : http://limagesonore.net

 • Teksten van Milday Renoir

  vrijdag 20 januari 2012

  [Deze teksten zijn in het Frans]
  Milady Renoir, écrivaine, performeuse prolifique s’est prêtée au jeu du dictionnaire sonore et a écris des textes à partir des mots récoltés dans votre quartier.

  Par exemple à partir des mots : BOUCHRIE, POULETS, POUPEE – à écouter à Bouchrie

  D’autres récits à retrouver dans le dictionnaire aux mots suivants :
  La Marilengue,Anachid, Mons/bergen, Cage aux ours, Intégriste, Goudron, Étranger.e, Blédard, Femme, Gombo, Boromites, Khadafi, Kuvertine

  En savoir plus sur l’auteure : http://www.miladyrenoir.be/

 • De Schreeuw aan de Berenkuil

  zaterdag 10 september 2011 | 17:00 – 17:30 | Berenkuil, Schaarbeek

  Je kan de Schreeuw hier herbeluisteren:http://ecrivezjecrierai.unventdunord.be/IMG/mp3/Criee_Cage_aux_Ours.mp3
  Opname, montage, mix : Anthony Dupriez.

  “Iedereen herinnert het zich en zegt tegen zichzelf, als ze op dit plein zijn: 'Hand op je hart, mijn broer, pas op voor deze ronde, je wordt er duizelig van.’ Het Eugène Verboekhovenplein werd al heel snel de Berenkuil genoemd. Na werken en het installeren van valse rotsen en hekken, alles in de vorm van een cirkel, deed het plein meer aan een zoo denken dan aan een schilder.

  naar de Schreew:
  het roeplied begon op één plek, en een halve cirkel later, begon de Schreew. Op dit immense plein zou je kunnen veronderstellen dat een Schreeuw verloren zou gaan, maar het tegenovergestelde werd bewezen.”
  Delphine Auby

  De Schreeuw in beelden: http://gallery3.constantvzw.org/index.php/Cri-de-la-Cage-aux-Ours

 • De Schreeuw

  zondag 29 mei 2011zondag 29 mei 2011 | 17:00

  De Schreeuw
  Tegen een boom is een brievenbus genageld, op kinderhoogte. Er wordt gezegd dat die de nacht niet zal overleven. Maar er zijn er ook die zeggen: “wij houden die wel in het oog.”

  Op het Paviljoenplein zitten mensen op de fietsen, hun achterwerk in het zadel, hun voeten stevig op de pedalen, met een verse muntthee in de mand van de villo-fiets. Ze maken grapjes, plagen elkaar, lachen. En ze houden een oogje in het zeil, op de kinderen, de jongeren, de ouderen. Om de vijf minuten checken ze of ik wel iets te drinken heb, ze brengen me een capri-sonne, een koffie, een aardbeienmelkje. “Zeker dat je geen thee wilt? Maar je hebt misschien wel honger! Kom mee naar de barbecue in de moestuin! Komaan, we zijn weg!”
  Generositeit is geen woord uit een woordenboek op het Paviljoenplein, het stroomt er door de aderen. Genereuze liefde, genereus geweld. Het leven is er intens.
  De brievenbus maakte twee harde nachten mee : een keer vond ik ze terug aan de voet van de boom, “iemand heeft die gebruikt als krukje”; en de volgende ochtend lag ze ondersteboven, opengemaakt. Maar ze is nooit verdwenen.
  Schreeuw :http://sound.constantvzw.org/Radio-Berenkuil_La-Cage/Criee_Pavillon_28-05.mp3 – Opname, montage, mix : Anthony Dupriez.
  Andere schreeuwen zijn te vinden op: http://ecrivezjecrierai.unventdunord.be

  Fotos van de finissage van de woordenwinkel en de schreeuw : http://gallery.constantvzw.org/main.php?g2_itemId=41722&g2_page=2

  Je bent welkom voor een nieuwe editie van De Schreeuw in september op De Berenkuil.

 • Sound remix van het woordenboek Schaarbeeksetaal door MoZ HoruS

  vrijdag 27 mei 2011

  Beluister de uitzending hier: http://soundcloud.com/mozhorus/http-activearchives-org