français | nederlands

Het Boek

BOEKVOORSTELLING

De publicatie Woorden uit de Berenkuil/Mots de la Cage aux Ours werd feestelijk gelanceerd op vrijdag 19 oktober om 19u in Passaporta, in gezelschap van enkele bewoners uit de wijk die enkele woorden belichtten, schrijfster-performer Milady Renoir die zich liet inspireren door 'De Schaarbeekse Taal’ en slammer Maky, die zelf jarenlang rondhing rond de Berenkuil en voor deze bijzondere gelegenheid het publiek liet kiezen uit een selectie woorden om er eigentijds op te improviseren.

Bekijk & download de foto’s van de avond. Hergebruik is mogelijk mits vermelding van de fotograaf: Wauter Mannaert & Constant.
Dank aan iedereen die erbij was!

Pers:

- interview op Transversales RTBF – 16/03/2013 à 13h
Rediffusée dans Sur les docks sur France culture le 20 mars 2013 à 17h

- Reportage over de Berenkuil naar aanleiding van het boek, Knack, 24 oktober.

- Reportage van het vertrek vanuit Schaarbeek naar de boekvoorstelling in Passaporta, Brussel Deze Week, 24 oktober 2012

- Reportage boekvoorstelling, Het Nieuwsblad, 22 oktober 2012

- Interview met An Mertens op TV Brussel, 22 oktober 2012

- Interview met An Mertens op Radio 2 Vlaams-Brabant, 19 oktober 2012

- Interview met An Mertens op Vivacité, 19 oktober 2012

- Interview avec Clémentine Delahaut dans la Dernière Heure, 22 octobre 2012

- Interview met Clémentine Delahaut sur le Journal Parlé de Télé-Bruxelles, 22 octobre 2012

- Interview avec An Mertens dans la Capitale, 23 octobre 2012

- Interview dans Jardin Public sur Radio Panik, le 18 octobre 2012

Met de steun van: Entrez Lire, de Vlaamse GemeenschapsCommissie, de Gemeente Schaarbeek, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 1030 Cultuur. In het kader van het Wijkcontract Navez-Portaels.

—-

WAAR KAN IK HET BOEK KOPEN?

- Je kan het boek bestellen via an@constantvzw.org
Gelieve je naam en postadres te vermelden. Het boek wordt u toegestuurd nadat we je overschrijving hebben ontvangen.
Prijs: 11€ + 5€ verzendingskosten
Overschrijving: Constant, Fortstraat 5, 1060 Brussel / IBAN BE 260 682 240 508 29 BIC GKCCBEBB

- Het boek is ook te koop in volgende boekhandels:
Passaporta, Dansaertstraat 46, 1000 Brussel
100 Papiers, Louis Bertrandlaan 23, 1030 Schaarbeek
Les Yeux Gourmands, Jean Volderslaan, 64A, 1060 Sint-Gillis

Dit lijstje wordt nog aangevuld!

- Je kan het boek hier ook downloaden, wat je daarmee mist: de schitterende gouden cover, het muntgroene papier van het woordenboek en het plezier om dat als een heus zakwoordenboekje te kunnen bovenhalen!

—-

HET BOEK

English version of the texts

Volledige vertaling van de Franse teksten

Woorden uit de Berenkuil is een verzameling van woorden uit de spreektaal op en rond het Verboekhovenplein in Schaarbeek. Geen nostalgie naar het Brussels dialect, maar een weerspiegeling van de taalkundige mengelmoes die er leeft.
De keuze van de woorden werd bepaald door de intuïtie van drie kunstenaars van Constant tijdens ontmoetingen met bewoners en gebruikers van de Berenkuil tussen 2009 en 2012 in het kader van het Wijkcontract Navez-Portaels. Voor elk woord is de zin opgenomen waarin het woord voor het eerst werd gehoord. Bij de meeste woorden vind je ook een definitie, zoals ze werd gegeven door de bewoner. Niet bij alle woorden: ondanks de intentie om een woordenboek te maken, wonnen de menselijke aard, de sappige verhalen en de flow van het gesprek het vaak van de vorm. Dat maakt van het boek ook een curiosum in het genre van het woordenboek. Vendim?

Pipas! Enkele klinkende namen gaven hun visie op de woordenlijst: Isabelle Doucet (urbaniste), Fatima Zibouh (politologe), Myriam Stoffen (Zinneke Parade), Judith Van Istendael (striptekenaar), In Koli Jean Bofane (schrijver), Jérémie Piolat (filosoof), Milady Renoir (schrijfster, performer) en Jamal Youssfi (Compagnie des Nouveaux Disparus & festival Mimouna). Hun stemmen en teksten vind je ook in het boek terug.

Constant, Brussel 2012, ISBN: 9789081145909

Vormgeving: Ludivine Loiseau, Alexandre Leray
Bijdragen: Jamal Yousfi, Peter Westenberg, Judith Vanistendael, Milady Renoir, Jérémie Piolat, An Mertens, Clémentine Delahaut, Isabelle Doucet
Vertaling: Antje Van Wichelen, Anne Smolar, An Mertens, Philippe Debroe, Sophie Burm
Eindredactie: Patrick Lennon, Mie Demin, Philippe Debroe, Najet Boulafdal
Beelden: Peter Westenberg, Pablo Castilla, Clémentine Delahaut
Kaarten: Pierre Marchand
Coördinatie: An Mertens
Presentatie: Entrez Lire, Passaporta, Gemeentelijke Bibliotheek Schaarbeek, Bibliothèque Communale de Schaerbeek, Maison des Arts Schaerbeek

We danken iedereen die aan dit project heeft meegewerkt, met de bijdrage van een woord, een idee, een tip of een glimlach, en in het bijzonder:
Françoise, Cristel, Rachida & Mohcine (Renovas); Pierre (Radio Panik); Loes, Ann, Pacôme & Trudo (Nadine vzw); Selma (Feza asbl); Paula & Jeep (Zumba asbl); Elise (Garance asbl), Khalil (Foyer Voltaire); Wendy, Nicolas (Constant); Patrimoine sur Roulettes; Le Vide Technique; Martial, Raphaël, Michel, Aïcha (volkstuin/potager Infrabel); Béatrice (Manko’o Shop); patissier Chez Angelo, Délices & Gourmandises; Boulangerie Vermeersch, Bakkerij Verbist, Boulangerie du Coin, Boulangerie Sultana, Boulangerie Elisabeth, MoZ HoruS, Delphine Auby, Milady Renoir, Jérémie Piolat, Christina Stadlbauer, Foued Bellali (2bouts asbl), Hervé Brindel, Cécile Michel, Mark Quintelier, Mario Sommarti, Pierre Huyghebaert, Pierre Marchand, Denis Devos, Michel Cleempoel, Yves Poliart, Camille Lili Delahaut, Meriam Mahmud, Amina Guedouh, Ibrahim, Jean Musway, Jean Bofane, Mohammed Sellam, Judith Vanistendael, Paul Marinetti, Fatima Zibouh, Myriam Stoffen, Bram Borloo, Maky, Jan Ieven (GC De Kriekelaar), Hylke Gryseels (Gemeente Schaarbeek/la Commune de Schaerbeek) & alle vrienden, habitants & fans van/de La Cage aux Ours/Berenkuil!